
Indeks: SILIKOMART169
Marka: SILIKOMART
20cm Szpatuła kątowa SP-SPECIAL WONDER CAKES 73.439.99.0001 Silikomart
Substancja zagęszczająca pochodzenia roślinnego - pektyna z dodatkiem wapnia i sacharozy. Przeznaczona do stosowania w wyrobach owocowych o obniżonej zawartości cukru i wapnia.
Substancje pektynowe to naturalne składniki roślin i owoców, duże ilości substancji pektynowych znajdują się przede wszystkim w porzeczkach, agreście, owocach cytrusowych oraz jabłkach. Pektyna to uzyskiwana w warunkach przemysłowych preparat zawierający wyizolowane z surowca roślinnego rozpuszczalne w wodzie substancje pektynowe. Preparaty pektynowe stosowane są jako dodatki do żywności, ponieważ w odpowiednich warunkach posiadają zdolność tworzenia żeli. Pektyna jako substancja pochodzenia roślinnego jest najlepszym środkiem żelującym do produkcji dżemów i galaretek owocowych.
Pectina low sugar to pektyna o niskiej zawartości metoksyloamidu (AML) z dodatkiem wapnia - jest to substancja zagęszczająca oraz środek żelujący pochodzenia roślinnego przeznaczona przede wszystkim do wytwarzania produktów na bazie owoców. Jej dodatek procentowy, zależnie od oczekiwanego efektu technologicznego to od 0.5% do 1.5% (zależnie od receptury i oczekiwanej tekstury produktu końcowego). Polecana przede wszystkim do stosowania w dżemach, galaretkach oraz musach owocowych o niskiej zawartości cukru lub wapnia. Pektynę należy dodawać do masy z dodatkiem zakwaszającym (kwasu) intensywnie mieszając i doprowadzić do wrzenia, stosowanie pektyny nie wymaga dodatku cukru. Pektyna daje termoodwracalne w temperaturze od 40°C do 60°C żele.
Składniki: substancja zagęszczająca: pektyna amidowana (E440ii), sacharoza, substancja stabilizująca: siarczan wapnia (E516); produkt nie zawiera alergenów; produkt wegański.
DOZOWANIE | |||
OGÓLNE | MARMOLADY I DŻEMY | GALARETKI | MUSY |
0.5% - 1.3% | 0.5% - 0.8% | 1.0% - 1.3% | 1.0% - 1.3% |
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, obcych zapachów oraz wilgoci.
Indeks: SILIKOMART169
Marka: SILIKOMART
Indeks: KERRY47
Marka: RAVIFRUIT
Wysokiej jakości przecier marakuja o 90% zawartości owoców. Gama pasteryzowanych przecierów owocowych do produkcji lodów, sorbetów, deserów i napojów. Wysoka zawartość owoców i minimalny dodatek cukru. Produkt w wygodnym opakowaniu.
Indeks: PAVONI291
Marka: PAVONI ITALIA
Forma na 12 monoporcji o pojemności 100ml
Indeks: KERRY59
Marka: RAVIFRUIT
Red Berries, to wysokiej jakości przecier o 87% zawartości owoców (malin, porzeczek, żurawiny). Gama pasteryzowanych przecierów owocowych do produkcji lodów, sorbetów, deserów i napojów. Wysoka zawartość owoców i minimalny dodatek cukru. Produkt w wygodnym opakowaniu.
Substancja zagęszczająca pochodzenia roślinnego - pektyna z dodatkiem wapnia i sacharozy. Przeznaczona do stosowania w wyrobach owocowych o obniżonej zawartości cukru i wapnia.