AROMATY BIO BALDINI BY TAOASIS - to seria naturalnych aromatów spożywczych pozyskiwanych z czystych olejków eterycznych. Aromaty to produkty ekologiczne oznaczone pieczęcią BIO - co oznacza ze w swoim składzie zawierają minimum 95% składników pochodzących z produkcji ekologicznej. Wytwarzane są poprzez destylacje parą wodną. Naturalne aromaty przeznaczone są do aromatyzowania oraz przyprawiania żywności oraz napojów. Aromaty na bazie olejków eterycznych są bardzo wydajne i skoncentrowane, nie należy stosować ich bez rozcieńczenia oraz bardzo ostrożnie dozować.
(w przypadku dozowania aromatów do napojów - na przykład herbaty czy naparów - najlepiej dodawać je na łyżeczkę z miodem, a następnie do naparu).
AROMAT KAKAO - to naturalny aromat z czystego olejku eterycznego (Theobroma cacao) do przyprawiania i aromatyzowania potraw i napojów. Wytwarzany metodą ekstrakcji alkoholem. Czekoladowy, lekko cierpki - nadaje wyrobom typowy, intensywny aromat. Doskonale sprawdzi się do koktajli i deserów, a także do przyprawiania wypieków oraz wzmacniania smaku czekolady. Szczególnie dobrze komponuje się z wanilią.
Składniki: ekstrakt kakaowy w alkoholu organicznym (kraj pochodzenia Peru).
Ostrzeżenie: z uwagi na wysoką koncentrację składników w olejkach eterycznych nie należy stosować ich bez rozcieńczenia; olejki należy dozować w bardzo ostrożny sposób - bezpośrednio z opakowania za pomocą wbudowanego zakraplacza; chronić przed dziećmi oraz unikać bezpośredniego kontaktu ze skórą, a także oczami i błonami śluzowymi.
Warunki przechowywania: aromaty rozlewane są do małych buteleczek z ciemnego szkła z dozownikiem - należy przechowywać je w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zakręconej buteleczce; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego oraz wilgoci, a także trzymać z dala od dzieci; wysoka koncentracja składników może powodować podrażnienia w bezpośrednim kontakcie ze skórą, oczami oraz błonami śluzowymi.
CERTYFIKAT BIO - olejki bazowe pochodzą z upraw kontrolowanych biologicznie i spełnia surowe wytyczne norm oraz rozporządzeń. W 2001 roku powołano państwową pieczęć produktów BIO, dzięki której produkty ekologiczne stały się łatwo rozpoznawalne. Oznakowane mogą zostać produkty i artykuły spożywcze, które zostały wyprodukowane i skontrolowane zgodnie z przepisami prawnymi dotyczącymi ekologicznej uprawy. Obowiązujące w całej Unii Europejskiej przepisy prawne gwarantują jednolite standardy dla uprawy ekologicznej. Najwyższa jakość produktów pozyskiwana z natury. Wszystkie substancje zapachowe składają się wyłącznie z czystych, naturalnych olejków eterycznych - esencje z kontrolowanych upraw biologicznych są oznaczone jako produkty BIO. Żywność z oznakowaniem BIO należy do produktów o najwyższym, zabezpieczonym przepisami prawnymi dotyczącymi żywności standardzie. Produkty oznakowane zawierają minimum 95% składników pochodzących z produkcji ekologicznej.