op. 270 g Pasta waniliowa z ziarnami wanilii Bourbon z Madagaskaru - Eurovanille

Indeks: EUROVANILLE25
Marka:

Pasta waniliowa z nasionami wanilii Bourbon z Madagaskaru. Intensywny, naturalny aromat. Płynna i stabilna konsystencja. Uniwersalne zastosowanie i praktyczne opakowanie ułatwiające dozowanie.

88,00 zł (23% VAT)
325,93 zł / 1 kg

71,54 zł netto

PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Magazyn: 141 szt.

Opis produktu

Pasta waniliowa z ziarnami wanilii Bourbon z Madagaskaru:

Łatwa w użyciu pasta waniliowa wytwarzana z ekstraktu waniliowego i nasion wanilii Bourbon z Madagaskaru. Charakteryzuje się naturalnym i intensywnym smakiem waniliowym z nutami aromatycznymi owoców. Obecność nasion wanilii intensyfikuje naturalny słodki smak i aromat. Idealnie sprawdzi się jako dodatek smakowy i aromatyczny do wyrobów cukierniczych, lodów, kremów, ganache, ciast i wypieków. Pasta ma półpłynną konsystencję, która jest łatwa do dozowania. Wanilia Bourbon nie jest gatunkiem. Nazwą tą określa się wyłącznie strąki waniliowe gatunku Planifolia z "Wysp Burbonów" (Madagaskar), które są przygotowywane na wyspach zgodnie z metodą Bourbon.

Wykaz składników i alergenów:

Składniki: syrop z cukru inwertowanego, ekstrakt z wanilii Bourbon (zawartość alkoholu max. 6%), woda, mielone laski wanilii, substancja zagęszczająca: karagen (E407). Produkt wolny od alergenów zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011/WE oraz jego późniejszymi zmianami. 

Warunki przechowywania produktu:

Produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego i obcych zapachów. Optymalna temperatura przechowywania, to 15-20°C. Termin przydatności do spożycia produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu to 24 miesiące od daty produkcji. 

Szczegóły i charakterystyka produktu:

Nazwa handlowa Bourbon Vanilla Paste
Rodzaj pasta waniliowa z nasionami wanilii
Numer katalogowy 12536
Opakowanie plastikowa butelka z nakrętką
Masa netto 270 g
Barwa brązowa
Aromat typowy dla wanilii Bourbon
Smak waniliowy
Forma skoncentrowana pasta z nasionami wanilii
Konsystencja płynna, stabilna
Kraj pochodzenia wanilii Bourbon, Madagaskar
Odmiana botaniczna wanilii Planifolia
Przeznaczenie dodatek smakowy i aromatyzujący
Zastosowanie do lodów, deserów, wypieków
Dozowanie 0.8-2.0% (optymalnie 1%)
Producent Eurovanille
Dystrybutor Sempre Group
Kraj produkcji Francja

Przybliżona wartość odżywcza pasty waniliowej:

Wartość odżywcza w 100 gramach produktu:
Wartość energetyczna 1083 kJ / 259 kcal
Tłuszcz 0.04 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0.0 g
Węglowodany 55.7 g
w tym cukry 55.1 g
Białko 0.14 g
Błonnik 1.6 g
Sól 0.001 g

Ostrzeżenia i informacje dodatkowe:

  • Produkt zawiera alkohol.
  • Dodatek spożywczy, nie przeznaczony do bezpośredniego spożycia.
  • Bez dodatku barwników i karmelu.
  • Płynna i stabilna konsystencja.
  • Intensywny aromat wanilii Bourbon z Madagaskaru.
  • Produkt gotowy do użycia.
  • Wygodne opakowanie ułatwiające dozowanie.
  • Pasta waniliowa na bazie cukru.
  • Produkt do użytku profesjonalnego.

Kilka słów o wanilii: 

Wanilia to tropikalna roślina należąca do rodziny orchidei. Jest cieniolubna i rośnie na drzewach. Dziewięć miesięcy po zapłodnieniu kwiatów strąki osiągają dojrzałość, a ich kolor zmienia się z jasnozielonego w żółty. Jest to czas na zbieranie strąków, zanim pękną i uwolnią nasiona. Przygotowanie, czyli obróbka wanilii Bourbon składa się z kilku etapów. Pierwszym etapem jest parzenie strąków. Strąki są moczone w wodzie o temperaturze od 60°C do 80°C przez około 3 minuty. Ten krok ma na celu zatrzymanie procesów biologicznych zachodzących w strąkach, ponieważ procesy w naturalny sposób prowadzą do pękania strąków. Gotowanie na parze trwa około 48 godzin. Po oparzeniu strąki są zawijane w duże koce i umieszczane w pniach, w ten sposób zachowuje się ciepło. Pod koniec tego etapu laski wanilii nabierają ciemnego koloru. Suszenie strąków obniża poziom ich wilgotności, sprzyja powstawaniu aromatów i zapobiega rozwojowi pleśni. Strąki powinny wysychać powoli. Podczas procesu suszenia strąki wystawiane są na słońce, a następnie umieszczane w cieniu na wiele tygodni, aż osiągną pożądany poziom wilgotności. Ostatni etap przygotowania polega na umieszczeniu strąków w dużych dojrzewalniach wyłożonych pergaminem. Ten etap trwa od 2 do 6 miesięcy i to właśnie na tym etapie pojawiają się i dojrzewają najbardziej subtelne aromatyGotowe strąki są oleiste, błyszczące, elastyczne i obdarzone słodkim aromatem.

Szczegóły produktu