FORMY DO PIECZENIA CIAST I DESERÓW  Brak produktów w tej kategorii.

FORMY DO PIECZENIA CIAST I DESERÓW

Formy do pieczenia ciast i deserów to niezbędne MUST HAVE każdego miłośników słodkich wypieków. Dzięki postępowi do naszej dyspozycji oprócz klasycznych blach do pieczenia, mamy teraz bardzo praktyczne i łatwe w użyciu formy silikonowe do ciast oraz wiele ciekawych kształtów wciąż modnych i na nowo odkrywanych form ceramicznych do wypieków. Alte...

Formy do pieczenia ciast i deserów to niezbędne MUST HAVE każdego miłośników słodkich wypieków. Dzięki postępowi do naszej dyspozycji oprócz klasycznych blach do pieczenia, mamy teraz bardzo praktyczne i łatwe w użyciu formy silikonowe do ciast oraz wiele ciekawych kształtów wciąż modnych i na nowo odkrywanych form ceramicznych do wypieków. Alternatywą dla wszystkich form są foremki papierowe w okazjonalnych kształtach do wypieku ciast.

Więcej

Podkategorie

Formy papierowe

Formy papierowe do ciast są alternatywą dla tradycyjnych form blaszanych albo silikonowych lub ceramicznyc do pieczenia ciast. Ich ogromną zaletą jest niski koszt jednostkowy formy, możliwość wykonania w jednym czasie wielu wypieków w tych samych kształtach oraz dekoracyjność opakowania papierowego. Ciasto w formie papierowej często daje się na prezent. Szczególnie lubiane i polecane formy są do tart, babek, panettone oraz świątecznych wzorów takich jak choinki i gwiazdki papierowe. 

Formy metalowe

Formy metalowe należą do najbardziej tradycyjnych i klasycznych form do pieczenia ciast. Dzięki postępowi oprócz tradycyjnych blach i okrągłych lub prostokątnych form blaszanych lub z aluminium, mamy do dyspozycji wiele form okazjonalnych, w których możemy piec ciast w kształcie choinki, zająca lub boiska piłkarskiego. Kupując  wysokiej jakości formy ze stali nierdzewnej  zapewniamy sobie i najbliższym  cieszenie się ją przez lata :-)

Formy silikonowe

Formy silikonowe, są alternatywą dla tradycyjnych form aluminiowych i metalowych. Z powodzeniem można w tej chwili używać ich zarówno do pieczenia jak i mrożenia. Na świecie jest kilka wiodących firm produkujących różnorodne wzory silikonowych form do pieczenia. Wśród nich liderem jest włoska firma Silikomart, która zdobywa nagrody za niesamowicie innowacyjne technologie i wzory.

Elastyczność form silikonowych pozwala wyginać je we wszystkie strony. Zajmują mało miejsca i są łatwe w utrzymaniu czystości.

Ranty do ciast

Ranty do ciast są najczęściej alternatywą dla klasycznych blach do pieczenia. Ich zaletą jest, to że nie ograniczają swym dnem, a ciasto, musy, czy też galaretki można wylewać na dowolnej powierzchni. Najczęściej jest nią pergamin lub papier do pieczenia. Ranty do pieczenia pozwalają przygotować ciasta i biszkopty w profesjonalny sposób. Najczęściej wybierane i używane przez cukierników do produkcji ciast.

FORMY DO BABEK

Formy do pieczenia babek są klasyką ciast w każdym domu. W dzisiejszych czasach nie tylko ciasto, ale i sama forma do wypieku babki nadaje indywidualny i wspaniały charakter wypieków. Formy metalowe, zwłaszcza z kutego aluminium gwarantują satysfakcję udanego ciasta. W formach do pieczenia babek możemy przygotować tradycyjną babę wielkanocną, ciasto piaskowe, albo cytrynowe. Wybór należy do wypiekającego ;-)

Formy do TART

TARTA - jedno z najbardziej rozpoznawalnych ciast na całym świecie, znane szczególnie z kuchni francuskiej. Tartę w zależności od ciasta można piec można piec na słodko lub na słono. Do pieczenia tart polecane są specjalne formy, najczęściej okrągłe lub prostokątne. Formy do tart mają najczęściej pofalowane brzegi. Ważne w doborze formy jest jakośc materiału z jakiej są wykonane. Szczególnie należy zwrócić uwagę na nieprzywieralną powierzchnie podczas pieczenia. Prostokątna forma częściej stosowana jest do tart słonych i wytrawnych, a okrągła forma do tart słodkich i z owocami. Niektóre formy metalowe do pieczenia tart maja powierzcjnię perforowaną z dziurkami co zapewnia lepszą cyrkulację powietrza, dzięki czemu ciasto nie dostaje „bąbli” . Zaletą wielu form do tart jest wyjmowane dno, co ułatwia wyjęcie ciasta z formy.

Przejdź do góry