Mąka migdałowa wytwarzana z drobno zmielonych nasion migdałowca - niezbędny składnik słynnych francuskich makaroników. To od jakości mączki migdałowej w znacznej mierze zależy efekt finalny ciasteczek. Mączkę migdałową można również stosować do wypieku ciast oraz przygotowywania naleśników, gofrów i innych produktów na bazie mąki. Doskonała alternatywa w diecie bezglutenowej.
Składniki: mielone migdały 100%; alergeny: orzechy i produkty pochodne; kraj pochodzenia: USA.
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym miejscu o temperaturze od 5°C do 25°C, wilgotność względna powietrza (otoczenia) do 75%; produkt należy składować w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem wilgoci oraz światła słonecznego; przechowywanie u konsumenta końcowego - w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Warunki transportu: samochody dostosowane do transportu żywności; produkt należy przewozić w temperaturze otoczenia, bez obcych zapachów, bez szkodników i ich pozostałości; towar należy zabezpieczyć przed negatywnym wpływem warunków atmosferycznych.
Okres przydatności do spożycia: "według atestu dopuszczającego daną partię do obrotu"
Przeznaczenie konsumencie: do bezpośredniego spożycia dla wszystkich grup konsumenckich z wyjątkiem osób uczulonych.
CECHY ORGANOLEPTYCZNE |
WYGLĄD ZEWNĘTRZNY |
drobno zmielone nasiona migdałowca |
BARWA |
jasno kremowa lub żółto kremowa |
SMAK I ZAPACH |
właściwy, bez obcych zapachów, charakterystyczny dla migdała |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA |
2497/604 kJ/kcal |
TŁUSZCZ |
52.0 g |
W TYM KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE |
4.7 g |
WĘGLOWODANY |
7.6 g |
W TYM CUKRY |
4.9 g |
BŁONNIK |
13.0 g |
BIAŁKO |
20.0 g |
SÓL |
0.04 g |
CHARAKTERYSTYKA FIZYKOCHEMICZNA |
WILGOTNOŚĆ |
max 6.0 % |
METALE CIĘŻKIE |
zgodna z aktualnym rozporządzeniem UE nr 1881/2006 |
PESTYCYDY |
zgodna z aktualnym rozporządzeniem UE nr 396/2005 |
CHARAKTERYSTYKA MIKROBIOLOGICZNA |
PLEŚNIE I DROŻDŻE |
< 1000 jtk/g |
OGÓLNA LICZBA DROBNOUSTROJÓW |
< 50000 jtk/g |
SALMONELLA |
nieobecna w 25.0 g |
ESCHERICHIA COLI |
nieobecne w 1.0 g |
GMO |
surowiec nie jest modyfikowany genetycznie |
PRZEPIS NA DOMOWY CHLEBEK MIGDAŁOWY:
Składniki (na formę keksową o długości około 30 cm):
-
500 g - tłustego twarogu
-
6 szt. - jaja (rozmiar M)
-
200 g - mielone migdały
-
120 g - grubo mielone siemię lniane
-
1 op. - proszku do pieczenia
-
4 łyżki - nasiona chia
-
1 łyżeczka - sól (drobna
-
+ tłuszcz (najlepiej prawdziwe masło lub oliwa z oliwek) do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
-
piekarnik nagrzać do temperatury 170-180°C (z termoobiegiem)
-
formę do pieczenia wysmarować cienką warstwą tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia
-
twaróg zmielić z jajami i solą na gładką masę (najlepiej w robocie kuchennym)
-
do masy dodać proszek do pieczenia, mąkę migdałową i siemię lniane i ponownie zmielić na gładką masę
-
na koniec dodać nasiona chia i delikatnie wymieszać z masą
-
masę na chlebek przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy
-
piec przez około 55 minut (do suchego patyczka)
-
upieczony chlebek pozostawić w formie na około 10 minut
-
następnie wyjąć chlebek z formy i wystudzić - najlepiej na specjalnej kratce do studzenia wypieków