BASE LIQUIDA FRUITGEL - płynna mieszanka bazowa do sporządzania lodów i sorbetów owocowych z wykorzystaniem świeżych owoców lub mrożonych owoców oraz dodatkiem zagęszczonych past. Baza doskonale sprawdza się do produkcji lodów o smaku jogurtowym z sosem owocowym. Produkt poddany procesowi pasteryzacji, nie zawiera mleka oraz jego pochodnych. Pozwala na produkcję lodów wegańskich. Doskonale zbilansowana mieszanka bazowa w płynie do produkcji lodów owocowych i sorbetów. Produkowane na bazie lody i sorbety charakteryzują się kremową i zwartą konsystencją oraz doskonałą stabilnością. Pozwala uzyskać lody o intensywnej barwie i smaku. Neutralny smak bazy (bez dodatku aromatów) doskonale podkreśla smak dodawanych owoców i past smakowych. Baza może być stosowana zarówno w procesie na ciepło jak i na zimno.
Składniki: syrop cukrowy, glukoza, dekstroza, regulator kwasowości: kwas cytrynowy (E330), emulgator: monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), substancje zagęszczające: mączka chleba świętojańskiego (E410), guma guar (E412), substancje żelujące: karagen (E407), pektyna (E440), sól.
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz ciepła; termin przydatności produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu to 24 miesiące (od daty produkcji - zgodnie ze specyfikacją producenta).
RECEPTURA OGÓLNA - DOZOWANIE |
CIEPŁA LUB ZIMNA WODA |
1000 g |
BASE LIQUIDA FRUITGEL |
500 g |
RECEPTURA Z OWOCAMI |
WODA |
1100 ml |
500 ml |
PULPA OWOCOWA |
- |
1500 g |
SKONCENTROWANA PASTA OWOCOWA |
250 g |
- |
BASE LIQUIDA FRUITGEL |
1000 g |
1000 g |
RECEPTURA Z JOGURTEM |
ŚWIEŻY JOGURT |
2500 g |
2000 g |
MLEKO PEŁNE |
- |
500 g |
BASE LIQUIDA FRUITGEL |
1000 g |
1000 g |
YOGHITO 30 |
- |
50 g |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
1280/310 kJ/kcal |
Tłuszcz |
0.6 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
0.6 g |
Węglowodany |
74.0 g |
w tym cukry |
74.0 g |
Białko |
0.0 g |
Błonnik |
0.0 g |
Sól |
0.25 g |
DANE ANALITYCZNE |
CUKRY |
72.8 % |
TŁUSZCZ |
0.0 % |
SUCHA MASA |
74.8 % |
Dodatkowe informacje - wszystkie użyte materiały opakowaniowe spełniają wymagania Rozporządzenia WE nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego z dnia 27.10.2004 r. z późniejszymi zmianami, dyscyplinujące higienę opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Cały proces produkcyjny jest monitorowany zgodnie z zapisami Rozporządzenie nr WE 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny żywności. Firma z systemem zarządzania dla jakość UNI EN ISO 9001:2015 certyfikat CSQA N. 6000.